22 Mart 2015 Pazar

Eşsiz Güzelliği Keşfedin: Auroralar

Dün bir haber okudum ve ilginç bir şey öğrendim. Haberin başlığı Atmosferde Eşsiz Güzellikte 'Auroralar' Gözlemlendi" şeklindeydi. Hem eşsiz hem de bu ilginç isme sahip olan şey nedir diye araştırmaya koyuldum.

Aurora, Roma mitolojisinde şafak(seher) tanrıçasıymış. Bizim yazımızın konusu olan auroralar ismini buradan almış ve auroraların diğer adı ise kutup ışıklarıymış. Daha önce bir yerlerden kutup ışıklarını duymuştum ama pek de bilgi sahibi değildim açıkçası. Auroralar, Vikipedi'de şu şekilde açıklanmış:

"Kutup ışıklarıKutup bölgelerinde gökyüzünde görülen, dünyanın manyetik alanı ile Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu ortaya çıkan doğal ışımalardır."

Okuduğum habere göre Güneş'te bu ay gerçekleşen şiddetli patlamalar sonucu Dünya'ya ulaşan parçacık yüklü fırtınalar atmosferde kutup ışıkları(auroralar) meydana getirmiş ve bunlar eşsiz güzellikteymiş. Işıklar, uzayda hareket halinde olan kameralar tarafından görüntülenmişler.

Kutup ışıkları, çoğu zaman atmosferin İyonosfer tabakasında meydana gelmekle birlikte genellikle geceleri gözlemlenebiliyormuş. Renkleri ise genellikle yeşil, yükseklere çıktıkça ise kırmızı renkte olabiliyorlarmış. Güney kutbuna yakın olan enlemlerde görülen ışıklara 'aurora australis', Kuzey kutbunda ise 'aurora borealis' olarak adlandırılıyormuş.

Çok ilginç ve güzel bir şey gerçekten. İnsan videolarını izleyip, çekilen fotoğraflarına bakınca adeta büyüleniyor. İnternette arama yaptığınızda kutup ışıklarıyla ilgili çok güzel fotoğraf ve videolara ulaşabilirsiniz. Hatta buyrun buradan izleyin ve fotoğraflara göz gezdirin.








Paylaş

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Eşsiz Güzelliği Keşfedin: Auroralar
4/ 5
Oleh

Abone Ol İlk Sen Oku!

E-postanı ekleyerek yazılarımızı herkesten önce alabilirsin.