1 Mayıs 2016 Pazar

Kitap Yazmak İçin Ne Yapmalıyım?



Yazmayı sevenler olarak birçoğumuz bir eser meydana getirmenin hayalini kurarız. Her yazar kitaplığının en güzel yerinde kendi kitabının olmasını ister. Kitaplığa onu güzelce yerleştirdikten sonra geriye çekilip ona doya doya bakmayı ve eline alıp sakin bir şekilde sayfalarını çevirmeyi arzular. Çünkü o artık yazarının biricik evladıdır.

Her eserin meydana getirilişinde nasıl bir yöntem mevcutsa kitap yazmak için de öyledir. Kitap yazmak öyle gelişigüzel yapılacak bir eylem değildir. Her parçasının oluşturuluşunda yapılması gerekenler ve atılması icap eden adımlar vardır. Bu yazımda elimden geldiğince sizlere bunları anlatmaya çalışacağım.

Öncelikle kitap yazmaya hazırlık döneminde bir yazarda mevcut olması vasıfları sıralayalım:

1. Yazma işi kültür işidir. Yani bildiklerin ne kadarsa o kadar yazabilirsin. Misal, İstanbul hakkında bir gezi yazısı yazmak isteyen kişi, İstanbul'u görmeden onu ne kadar anlatabilir ki? Hayallerini yazabilir diyebilirsiniz. Peki, hayalleri ifade edecek imgeleri bir şey bilmeden nereden bulabilir? Kısaca, bir yazar kültür yönünden kendini geliştirmelidir.

2. Bir yazar aynı zamanda çok iyi bir okur olmalıdır. Yani, "çok okuyan çok bilir" sözü burası için biçilmiş kaftandır. Kitap okumadan bu işin başarılması mümkün gibi görünmemektedir. Bir yazarın ilk işi okumak... okumak... okumak... olmalıdır. Tabi rastgele okumak da değil bilinçli okuma olmalıdır.

3. Yeniliklere açık olmalı, kitap ve edebiyat adına nerede yeni olarak ne mevcutsa takipçisi olmalıdır.

4. Araştırmacılık ruhuna işlemelidir. Yazacağı konuyla ilgili sağlam bir araştırma yapmış olmalıdır.

Yazılacak kitapla ilgili yapılması gerekenler ise şunlardır:

1. Öncelikle ne tür bir kitap yazacağınıza karar vermelisiniz. Roman mı, hikaye mi, masal mı?.. Ne yani? Elmayla armudu birbirine karıştırmamak için önceliğiniz bu olmalı ve yazacağınız kitap türüyle de ilgili -yukarıda bahsettiğimiz araştırmacı ruhunuzla birlikte :) - epey bilgi sahibi olmaya çalışmalısınız.

2. Kitap türünüz belli olduktan sonra, her işte olduğu gibi, kusursuza yakın bir yazma planı hazırlamalısınız. Kusursuz sözü sizleri korkutmasın. Baştan iyi bir plan hazırlamaya gayret etmeniz yeterlidir. Eksiklerinizi yolda tamamlarsınız.                                                                                           

Bu konuyu biraz daha açalım isterseniz. Diyelim ki roman yazacaksınız. Yazacağınız romanın olay örgüsü, kişiler, zaman, mekan gibi ögeleriyle ilgili okuyucuya ne sunacaksınız, bunları nasıl kurgulayacaksınız az çok bununla ilgili bir kanaatiniz olmalı ve bunu mutlaka plana dökmelisiniz. "Kervan yolda dizilir" mantığıyla bu işin olmadığını deneyerek anlayabilirsiniz.

3. Yazacağınız kitap türüne uygun bir üslup geliştirmeli ve bu minvalde yazmaya devam etmelisiniz. Taklitlerden kaçınmanızı tavsiye ederim. Taklitle uzun soluklu bir başarıya ulaşamayacağınızdan emin olmalısınız. Kendi üslubunuzu nasıl oluşturacağınızı bilmiyorsanız size tavsiyem sadece yazın... yazın... yazın... bıkmadan yazın... Sonunda göreceksiniz ki üslubunuz kendiliğinden oluşmuş.

4. Yazma konusunda kendinizi geliştirmek içinse yazı yazma teknikleri konusunda bilgi edinmeye çalışın. Başarılı Edebi Bir Metin Nasıl Yazılır? yazımı okuyarak bu konuda fikir edinebilirsiniz.

Sonuç olarak kitap yazmak zahmetli bir iş olduğundan sabırla hedefinize ilerlemelisiniz. Başaracağınızı da aklınızdan çıkarmamalısınız. Blogumda yazdığım yazıları takip ederek kitap yazma ve yazı yazma teknikleri konusunda kendinizi geliştirmenize katkıda bulunabilirsiniz. Bu konuyu daha fazla uzatmamamın sebebi konunun çok geniş ve çetrefilli olmasından dolayı tek yazıda hepsinin ifade edilmesinin mümkün olmayışındandır. Burada sadece ana konular etrafında sizleri bilgilendirmeye çalıştım. Blogda yer alan yazıların hepsi sizlere bu konuda yardımcı olacak mahiyettedir.

Esen kalın...



Paylaş

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Kitap Yazmak İçin Ne Yapmalıyım?
4/ 5
Oleh

Abone Ol İlk Sen Oku!

E-postanı ekleyerek yazılarımızı herkesten önce alabilirsin.

4 yorum

yorum
avatar
30 Ekim 2016 22:55

Özellikle öykü yazımında karakterleri yaratırken çok sorun yaşıyorum. Bir de nedense hikayede ahmet, mehmet gibi yerel isimler kullanmak, hikayenin çıtasını düşürüyormuş hissine kapılıyorum. Bu konuyla ilgili ne gibi önerilerde bulunabilirsiniz acaba?

Cevapla
avatar
30 Ekim 2016 23:46

Öykü yazarken bu tarz kaygıların çok olması sizi kısa zamanda usandırabilir. Bunu aşmanın tek yolu doğal olmak ve olayları akışına bırakmaktır. Sizi bu tarz kaygılara iten şeyin günümüzdeki popüler kitapların anlatım biçimi ve insanların farklılığı bu gibi şeylerde araması olduğunu düşünüyorum.

Birkaç örnekle bu konuya açıklık getireyim isterseniz. Yaşar Kemal gibi büyük bir yazar --size basitmiş gibi gelen- Mehmet ismini -halk arasında kullanılan biçimiyle- bir başyapıt sayılan eseri "İnce Memed"e vermiş mesela. Bir diğer eseri Ağrı Dağı Efsanesi'nde ise kahramanın ismi Ahmet'tir. Sabahattin Ali ise hala çok satanlar listesinde olan romanı Kürk Mantolu Madonna'nın kahramanına Raif Efendi demiş. Rıfat Ilgaz ise Hababam Sınıfı romanında İnek Şaban ismini kullanmış ve Kemal Sunal filmde bu karakteri canlandırarak zihinlerimize kazımış ve birçok filminde "Şaban" ismiyle rol almış. Bu kitapların birer başyapıt olduğunu kimse inkar edemez. Kahramanlarını incelediğimizde hepsi aramızda yaşayan sıradan insanlardır ancak yazarların roman ve hikayelerini kurgulayış biçimleri ve anlatım yöntemleri onları birer başyapıt haline getirmiş.

Sıradan olmaktan korkmayın. Halkın içinden biri olun ve bizi anlatan öyküleri güzel bir şekilde kurgulamaya ve anlatım biçiminizi geliştirmeye bakın. Bugün popüler olan ama bizimle alakası olmayan içeriğe sahip kitaplar kısa zaman sonra kaybolup gidecektir. Bundan şüpheniz olmasın. Size Türk klasiklerini detaylıca okumanızı tavsiye ederim. Unutmayın yazmanın ilk adımı okumaktır.

Esen kalın...

Cevapla
avatar
31 Ekim 2016 20:30

Kitap okumaya pek fırsatım olmuyor. Bahsettiğiniz kitapların hiçbirini de ne yazık ki okumadım. Her gün kendime en azından 10 sayfa bir şeyler okuyup öyle yatayım diyorum ama bir kaç gün sonrasında da yine tökezliyorum. Sanırım önce kitap okuma alışkanlığı kazanmam lazım.

Aydınlatıcı yorumunuz için çok teşekkür ederim.

Cevapla
avatar
Adsız
24 Ocak 2018 23:40

ben de bir şeyler yazmak isteyen insanlardan biriyim fakat nasıl nereden başlayacağıma bir türlü karar veremiyorum sanki girişi yapsam gerisi akıp gidecekmiş gibi hissediyorum ama bir türlü beceremiyorum

Cevapla