Elinizde bir kitabınız var ve yayınlanmasını istiyorsunuz ancak nerede ne yapacağınızı bilmiyorsunuz. Size yardımcı olması açısından "Yazdığım kitabı nasıl bastırabilirim?, Kitap yazdım bastırmak istiyorum, ne yapmalıyım? Kitap nasıl bastırılır?, Kitap bastırmanın aşamaları nelerdir?" gibi sorularınıza cevap vermeye çalışacağım.
Kitap Çıkarmak İstiyorum
Kitap basımı veya kitap bastırmak yazarlığa yeni başlamış herkesin hayalidir. Çünkü insan eserinin görülmesini ve beğenilmesini ister. Bu bağlamda sizlerle kitap bastırmanın aşamalarını paylaşmak istiyorum:
1. Kitabınızın her yönüyle tam olduğundan emin olunuz.
2. Yazdığınız eğer bir roman veya hikaye ise içinde mantık hataları olup olmadığını kontrol ediniz.
3. Kitabınızı yayınlamaya uğraşmadan önce başka kişilere de mutlaka okutmayı deneyin. Yalnız okutacağınız kişiler mümkünse eş-dost çevresinden olmasın. Çünkü eşiniz dostunuz duruma duygusal bakarak sizleri yanıltabilir ve eksiklerinizi görmenizi engeller. Peki kimlere okutmalıyım diyorsanız. Bloglarda veya sosyal medyada sizin gibi kitap bastırmakla meşgul olan yüzlerce yazar adayı mevcut. Onları bulun ve onlardan eserinizi okuyup değerlendirmeleri konusunda ricada bulunun. Ayrıca sizin de ona yardımcı olabileceğinizi söyleyin.
4. Yazdığınız eserin üzerinden biraz zaman geçmesini tavsiye ederim. Belirli bir zaman sonra eserinize baktığınızda eksilerini görebilir ve düzeltme imkanına sahip olursunuz. Yoksa eserinizdeki eksiklerden dolayı çabuk reddedilebilirsiniz.
5. Kitabımda bir eksik yok yayınlanmaya hazır diyorsanız sıra geldi yorucu bir maratona. Öncelikle kitabınızı bastırma konusunda ümidinizi ve azminizi asla yitirmemelisiniz.
6. Günümüzde birçok yayınevi özellikle büyük yayınevleri kitap yayınlama taleplerini internet üzerinden almaktadır. İnternet üzerinden yayınevlerinin sitelerine girip küçük bir araştırma yaparak kitabınızı nasıl göndereceğinize dair bilgi edinebilirsiniz.
7. Eseriniz mutlaka bilgisayara aktarılmış Microsoft Word dosyası şeklinde olmalıdır. Genelde bu şekildeki kitap dosyaları kabul edilmektedir.
8. Kitap dosyanızın yanında yayınevleri, referans olması açısından sizden özgeçmişinizle birlikte daha önce yayınlanmış kitap, makale, deneme vs. gibi eserleriniz varsa talep edebilirler.
9. Yayınevlerinin bir dosyayı inceleyip size geri dönüt vermeleri 2-3 ay gibi bir süre alabilir.
10. İnternet üzerinden dosya kabul etmeyen yayınevleri olmayabilir. Bunların da mutlaka merkezlerini ziyaret ederek kitap dosyanızı iletmeyi deneyin.
11. İlk eseriniz olması nedeniyle kitabınızı yayınlatmakta zorlanmanız mümkündür. Özellikle büyük yayınevleri bu konuda en zor olanlarıdır. Küçük ve yazar kadrosu eksik olan yayınevlerinin kapısını çalmanızı tavsiye ederim. Şansınızı daha da artırabilirsiniz.
12. Kitabınıza referans olması açısından tanıdığınız üniversite hocası veya bu konuda otorite sahibi biri varsa referans mektubu almanız işinizi daha da kolaylaştıracaktır.
13. Yayınevleri kitabınızı basmayı kabul ettiklerinde size telif hakkı öderler ve satılan her kitap üzerinden size yüzde 10-20 civarında pay öderler.
14. Yayıneviyle mutlaka sözleşme imzalayın derim. Sözleşme imzalarken de işten anlayan birisi mutlaka yanınızda bulunsun. Unutmayın yayınevleri birer ticarethanedir ve kendi çıkarlarını da gözetecektir.
15. Genelde yayınevleri basılan kitabın satış durumlarına bakmak amacıyla ilk etapta 1000 civarı baskı yaparlar. Talep olduğu takdirde yeniden basım yaparlar.
16. Piyasada sizden ücret talep ederek basım yapan yayınevleri de mevcuttur. Para konusunda sıkıntınız yoksa bunları da deneyebilirsiniz.
17. Her şeyi yaptım ama bir türlü kitabı yayınlatamadım diyorsanız sabırla beklemenizi ve bu arada yazdığınız farklı yazılarınızı dergilerde yayınlatarak kendinize referans oluşturmanızı tavsiye ederim.
18. Kitap yayınlamanın farklı bir alanı olan hem de günümüzde rağbet gören e-kitap yayınlamak denenebilir. E-kitabı başka bir konuda detaylı olarak ele alacağım.
Özet olarak kitap bastırmak biraz meşakkatli bir meseledir. Ancak asla vazgeçmemelisiniz. Unutmayalım ki bugün okuduğumuz ve eserleri dünya klasikleri arasına girmiş birçok yazarın da eserleri de ilk başta basılmamış, zorlu uğraşlar sonunda basılmıştır.
Paylaş
Kitap Yayınlamanın Püf Noktaları
4/
5
Oleh
Yazarın Dünyası