Edebi metin -sanatsal metin- yazmak tecrübe meselesidir. Tecrübe kazanmak ise zaman ve çalışma ister. Başarılı edebi metin ve paragraf örneklerini incelediğimizde üzerlerindeki tecrübe izlerini çok rahatlıkla görebiliriz.
Edebi metin yazma konusunda kendisini geliştirmek isteyenler için aslında güzel bir yol vardır: Büyük yazarların eserlerini inceden inceye okumak ve onlardan faydalanmak. Edebiyatımızda zirvelere çıkmış sanatsal metin yazma konusunda örnek alacağımız büyük yazarlarımız mevcut. İğneyle kuyu kazacağımıza neden onların tecrübe ve bize sundukları eserlerden yararlanmayalım?
Bu zaviyeden sizlere faydası olması amacıyla önemli eserlerden alıntıladığım edebi metin yazmanıza yardımcı olacak yeni paragraf örneklerini istifadenize sunuyorum:
"Önümüzde hayat... Her gün bir başka uykuya yatıp bir başka rüya göreceğiz. Halbuki zaman, ağır ağır bizimle beraber akan nehir, bir göle varıyordu. Bu gölde artık biz akmıyor, dalgalanıyorduk. Yahut bana öyle geliyordu. Çoğumuz evlenmiştik. Birbirimizi liseden beri bırakmayan dört arkadaş hepimiz birer kız almıştık. Aynı mahallede oturuyorduk, aynı yolları tepiyor, evimize varıyor; aynı kadını her akşam daha fazla sevmeye çalışıyorduk. Aynı mezarlık karşımızda idi. Seneler böyle geçtiği halde aynı sarışın, esmer, ayakları çıplak çocuklar hiç büyümeden aynı servi ağaçlarına tırmanmaya çalışıyorlar, aynı ölülerin taşları arkasında saklambaç oynuyorlardı. Birdenbire her şeyin bir saniyede duruverdiğini görmüştük.(Sait Faik Abasıyanık-Sarnıç/YKY 2011)"
"Bitti. Esirlik yılları bitti artık. Ömrümde ilk defa hür hissediyorum kendimi. Hür insanların yaşadığı topraklardayım. Ölüm korkusu, işkence korkusu bıraktı yakamı.
Yıllarca peşinde koştuğum hürriyete kavuştum, ama içim neden kapalı? Kendimi bildiğim anda kaybettiğim yaşama sevince neden kavuşamadım yeniden?
Yurdunu kaybeden adam için hürriyetin bile manası kalmadığını şimdi anlıyorum. İçinde doğduğum, gülüp oynadığım yerlerde benim dilim konuşulmuyor artık. Bir zamanlar o topraklarda dilimi konuşan insanların ne olduklarını da bilmiyorum.
Son fırtına ağacı devirdi. Bizler, uçurduğu birkaç yaprak, boşlukta yolunu şaşırmış, ümitsiz ve şaşkın, meçhul bir geleceğe doğru, yalpa vurup duruyoruz.(Cengiz Dağcı-Yurdunu Kaybeden Adam/Ötüken-2006)
"O basit çerçeveli küçük resmin yine karşısındayım işte. Köye gidiyorum yarın sabah; resme uzun uzun, dikkatle bakıyorum, yolculuk için bana bir şeyler söyleyecek sanki.
Resim sergilenmedi. Üstelik, köyden akrabalar gelince hemen kaldırıyorum onu, saklıyorum. Sanat eseri sayılmaz gerçi, ama utanılacak bir şey de değil. İçindeki toprak kadar yalın.
Arkada soğuk bir sonbahar göğü çizili; ötelerde, sıradağlar üstünde kaçan bulutları kovalayan rüzgar.
Önde, kurumuş pelinlerle kaplı bozkır, son yağmurlarla ıslanmış, kararmış yol; iki yanında kırık çalılar. Çamurlu yolda iki yolcunun ayak izleri durmakta. Yol uzaklarda silinip giderken izler de belirsizleşiyor. Birer adım daha atsalardı, çerçevenin arkasında kaybolacaklardı sanki.(Cengiz Aytmatov-Cemile/Elips Yayınları)"
"Bahçe. Parlak bahar güneşi. İçerinin renklerinden ve kokusundan birdenbire ayrılan tatlı bir parlaklık, çamların yeşili ve taze tabiat kokusu. Uzakta, çamların altında, beyaz entarili hastalar derinliklere doğru gitgide küçülen, yumuşak hayaletleriyle uzanmış, güneşleniyorlar. Koğuşlardan birinin penceresinden hasta bir çocuğun söylediği türkü geliyor. Kumlu yolda yürüyen ayakların çıtırdısı. Ve her an çamların karaltıları arasında ansızın beliren bir beyazlık.
Her gidişimde, hastahanelerin bahçeleri bana hüzün verirdi. Bunun manasını şimdi bulmaya çalışıyorum ve hastalıkla tabiat arasındaki büyük tezadı anlıyorum. Bu bir bahçeden hastahaneye girerken ve bir hastahaneden bahçeye çıkarken en çok hissedilen şeydir.(Peyami Safa-Dokuzuncu Hariciye Koğuşu/Ötüken Yayınları)"
Bu nadide eserler içinden paragraf örnekleri seçmek çok zor aslında. Çünkü hepsinin her bir paragrafı ayrı güzellikte. Bu paragraflarla kalmayıp eserleri okuyun derim.
Umarım çalışmalarınızda faydalanırsınız.
İyi yazmalar.
Paylaş
Edebi Metin Yazmak İsteyenlere Yeni Paragraf Örnekleri
4/
5
Oleh
Yazarın Dünyası
1 yorum:
yorumn
Cevapla