23 Kasım 2016 Çarşamba

Unutulmayan / Unutulmayacak Dizi: Bizimkiler



Uzun zamandır Laf Ola bölümüne bir şeyler karalamadığımı fark ettim. Ne yazayım diye düşünürken aklıma hakkında daha önce de yazı yazmak istediğim Bizimkiler dizisi geldi. Doksanlı yılları yaşayanların öyle ya da böyle izlediği bu güzel dizi hakkında hiçbir şey yazmamak bana yakışmazdı. Dizinin bir hayranı olarak biraz da olsa "Bizimkiler" hakkında bir şeyler karalamak boynumun borcuydu.

14 yıl boyunca mütemadiyen yayınlanmış, pazar günlerinin vazgeçilmezi olmuş bir dizi ve onun ayrılmaz parçası olmuş: Pazar günü yapılan banyolar, pazartesiye yetiştirilmeye çalışılan ödevler, okul elbiselerinin ütülenmesi... Hepsinin bir arada yaşandığı akşamlar... Banyo, ödev, ütü üçlüsüyle birlikte zihnimize kazınmış bir dizi.

Bizimkiler, bir apartmanda oturan sıradan insanların günlük yaşamlarının komik bir hikayesidir. Adı üstünde "Bizimkiler" yani bizim gibi insanlar. Katil Yavuz, horozuyla gezer "Hörmetler müdürüm" der. Sarhoş Cemil, "Benim adım Cemil", "Sevim koşşş" der. Yönetici Sabri Bey, Kapıcı Cafer'e fırça atar. Tak tak Sedat "Cızzz internetten" diyerek birini dolandırmaya çalışır. Halil Pazarlama "Kırarım boynuzunu iblis" der ve birinin kafasına bastonu indirir. Sapık Halis, kadınların orasını burasını göstererek "Yumuşak yumuşak" der ve babasından enseye bir tokat yiyerek "Dummkopf" lafını işitir. Dizi bunun gibi klişeleşmiş repliklerle sürer gider.



Türk televizyon tarihinin en uzun süre yayınlanan dizisidir. Dizi, küçük bir kadroyla yayına başlamış olup ilerleyen yıllarda kadrosuna yeni isimler katarak dev bir kadroya sahip olmuştur. Usta oyuncular barındıran Bizimkiler, 14 yıl yayınlanmasına ve kadroya yeni kişiler eklenmesine rağmen ilk baştaki havasından hiçbir şey kaybetmeyerek yoluna devam etmiştir. Bu yönden de Türk televizyon tarihindeki nadir dizilerdendir.

Bizimkiler, geniş bir hikayeye sahip olmadığı ve farklı olaylar barındırmadığı için yayınlandığı dönemde olumsuz eleştiriler almıştır. Her bölümü benzer replikler ve davranışları içeren hemen hemen benzeri durumların yaşandığı sade bir dizidir. Buna rağmen seyirci tarafından beğenilerek izlenmiştir. Çünkü, dizideki karakterler bizden birileridir. Karakterler, her gün sokakta gördüğümüz Ahmet Amca, Mehmet Usta, Ayşe Teyze, Fatma Yenge, arkadaşımız, akrabamız, komşumuzdur. Hatta karakterleri o kadar benimsemişizdir ki artık Erdal Özyağcılar'ın adı bizim için "Şükrü" olmuş ve gerçek adını unutmuşuzdur. Bu durum, Erdal Özyağcılar'ın, "Şükrü" olarak anılmamak için 1997 yılında diziyi bırakmasına bile neden olmuştur. Bu nedenle Bizimkiler, günlük hayatın sıcak ve samimi olarak ekrana yansımış halidir, diyebiliriz. Seyirci bu diziyi bunun için sevmiştir.

Bizimkiler, o dönemde diziyi izlemiş olan, hemen hemen herkesin zihninde hala yerini korumaktadır. Bugünkü diziler gibi yayından kalktıktan 3 gün sonra nadiren hatırlanacak bir şekilde zihinlerden kaybolup gitmemiştir. Bu durum bile Bizimkiler'in değerini ifade etmeye yeter de artar. Çünkü o bir dönemin simgesidir.

Diziyi izlemek isteyenler, Youtube(Fanatik Nostalji Diziler kanalın)'da yayınlanmış 1994-2002 arasındaki 200 bölümünü bulabilirler.

Burada sözlerimi bitirip yapımcı firma olan Bugay Yapım'ın internet sitesinden alıntıladığım Bizimkiler hakkındaki ilginç bilgileri ve dizi jeneriğini sizlerle paylaşmak istiyorum:

" “Bizimkiler” dizisi,

        1987’den 1993’e kadar   TRT 1’de,

        1993’den 1999’a kadar   Star TV’de,

        1999’dan 2002’ye kadar  Show TV’de

14 yıl, kesintisiz olarak Türk televizyonlarında yayınlanmış, birkaç istisna dışında, yayınlandığı günlerin hep birincisi olmuş, izleyicinin en beğendiği, en çok ve en uzun süreyle izlediği dizi olma rekorunu elinde tutmuştur. Bu özellikleriyle, dizi, şimdiye kadar 50–60 dakikalık 465 bölüm olarak gerçekleştirilmiştir.




Dizinin yapımcısı Bugay Film Yapım Reklamcılık Ltd.Şti, TV dizisi yapımcılığı alanında Türkiye’nin en başta gelen firmasıdır. Firmanın kurucusu Umur Bugay, dizinin senaryo yazarlığını ve dramaturgluğunu da yapmıştır. Umur Bugay, mizah yazarlığındaki ve Türk sinemasındaki birikimini Bugay Yapım altında “Bizimkiler” dizisine aktarmıştır. Dizinin araştırma ve öyküleme çalışmaları 8 kişilik yazarlar grubu tarafından yapılmış; senaryo yazımı Umur Bugay ve Sulhi Dölek; yönetmenliğini 459. bölüme kadar Yalçın Yelence, 460. bölümden itibaren Erkavim Yıldırım yapmıştır.

Dizinin özgün müzikleri, Türkiye’de modern folklorik müziğin ustası sayılan Arif Erkin tarafından hazırlanmıştır.

Böylesi bir yaratıcı kadronun özenli çalışmasıyla ortaya çıkan “Bizimkiler” yayınlanmaya başladığı 1987 yılından beri yazarlar, yapımcılar, gazeteler, televizyonlar ve halk jürileri v.b. tarafından “en sevilen” dizi seçilerek ödüllendirilmiştir.

465 Haftalık Rekor

 “BİZİMKİLER” 465 HAFTA, 14 YIL

TV’lerin “en çok izlenen” dizisi, “Bizimkiler”, Türk TV’lerinin sürekli  olarak 14 yıl üst üste yayınlanan tek dizi olma özelliğini de elinde tutuyor. Bu süreklilik; uluslararası  alanda da bir önemli bir büyüklük. Bu ömre ulaşmış dizi sayısı parmakla gösterilecek kadar az.

Dizinin ömrü bu rakamlara ulaşınca, elbette, pek çok ilginç durum da ortaya çıkıyor…

“Bizimkiler” 465 hafta her Pazar izleyici karşısına çıkmış.

Bu 465 hafta yayınlandığı her Pazar, 3-5 özel durum dışında hep “en çok izlenen program” olmuş..

465 hafta boyunca; her üç TV izleyicisinden biri “Bizimkiler” izlemiş.



Senaryoları hep Umur Bugay yazmış. Sonra Sulhi Dölek yazıma katılmış. 465 envanterde Umur Bugay’ın toplam 27.900 sayfada toplam 24.500 sahne ve 388.495 diyalog yazdığı ortaya çıkıyor.

Yazı grubu da 465 senaryo için 1860 gün çalışmış. Yani 7 yıl. Buradan da yazı grubunun, 14  yıllık ömürlerinin 7 yılının “Bizimkiler”i konuşarak, tasarımlayarak geçtiği anlaşılıyor.

Dizinin teknik grubunun  2325 günü yani 9 yılı sette geçmiş.

Çekimlerde 5000 çekim kasetine 2500  saatlik kayıt yapılmış.

Oyuncu sayısı; 16 iken günümüzde 60’a yükselmiş. Bu rakam, 15 kişilik daimi kadrosu olan 14 yıllık 4 ayrı tiyatroya karşılık gelebilir.

Bu 14 yıllık serüven içinde; oyuncu kadrosu içinde  hüzünlü değişimler  de olmuş.

Yaman Okay (1991), Yavuz Çetinkaya (1992) Orhan Çağman (1998) Ayton Sert (1998)

Güzin Özipek (2000), Latife Saruhan (2001), Savaş Yurttaş (2002) aramızdan ayrılmış.

Şevket, Şükrü, Cem, Özge rolleri dışındaki roller 14 yıldır hep aynı oyuncular tarafından oynanmış. Şevket rolünü Cihat Tamer’den Engin Şenkan, Şükrü rolünü Erdal Özyağcılar’dan Savaş Dinçel, Cem rolünü Akın Tunç’dan Eray Köseoğlu, Özge rolünü Nesrin Akkoç’dan Başak Köklükaya devralmış.

Atılay Uluışık ise; diziye 11 yaşında bir çocuk olarak başlamışken; bugün Matematik   Mühendisi."


bizimkiler jenerik HD paylaşan: turkcan8458

Faydalanılan Kaynaklar:
http://www.bugayfilm.com/



Paylaş

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Unutulmayan / Unutulmayacak Dizi: Bizimkiler
4/ 5
Oleh

Abone Ol İlk Sen Oku!

E-postanı ekleyerek yazılarımızı herkesten önce alabilirsin.