9 Nisan 2015 Perşembe

Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı

Kitapçıları gezmek benim için büyük bir zevktir. Hiç kitap almayacaksam bile kitapçıları gezer ve dikkatimi çeken kitapları tek tek incelerim. Geçen günlerden birinde birini beklerken boş durmayayım diye yanı başımdaki kitapçıya girdim.
Yeni yayınlananlardan çok satanlara oradan da farklı alanlarda yayınlanmış kitaplara şöyle bir göz gezdirdim.

Bu gezinti sırasında çok satanlar arasında bir kitap, ismi dolayısıyla dikkatimi çekti. Kitabın adı "Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı"ydı. Adından da anlaşılacağı üzere tabi ki bir kişisel gelişim kitabıydı. Kitabı elime aldım inceledim. Açıkçası kendinden önce yazılan benzerlerinden pek de farklı olan bir yanını bulamadım. Tabi bu benim için böyle. Kitap sizin için çok fazla şey ifade edebilir.

Kişisel gelişim kitapları bence insanları aldatmanın en kolay yoludur. Bunu çok kişisel gelişim kitabı okuduğum için söylemiyorum. Sadece başlıklarını incelediğim birçok kişisel kitabından esinlenerek söylüyorum.

İnsan yaratılışı itibariyle her şeyin merkezinde yer almaktan çok hoşlanıyor. Onu merkeze koyan bir şeyi de elbette kolay kabulleniyor veya merak edip onu inceleyerek merakını gideriyor. Kişisel gelişim kitaplarını yazanlar da insanın bu zaaflarından faydalanmayı çok iyi biliyorlar. Yazdıkları yüzeysel bilgilerle dolu olan ve insanın egosunu şişirmekten başka bir işe yaramayan kitaplarıyla servetlerine servet katıyorlar.

Sizlere şu an piyasada olan sadece bazı kişisel gelişim kitaplarının adlarını vereceğim. Kitap isimlerini okuduğunuzda bana hak vereceğinizi düşünüyorum. 
  • Sınırlarımızın Ötesine Geçmek
  • Yaşam Mucizesi  Yaşam Bize Verilmiş Bir Hediyedir
  • İsteyin ki Olsun
  • Bedenin Şifresi
İsimler öyle belirlenmiş ki ilgi duymamak mümkün değil. Düşünün benim bile ilgimi çekiyor.


Bilimsel bir dergiden kişisel gelişimle ilgili bir makale okumuştum. Makalede egoist kişilerin intiharlarının nedenlerinden bahsediliyordu. Özellikle Avrupa'da egoist olarak yetiştirilen ve her şeyi yapabileceğine inandırılan gençlerin bir durum karşısındaki başarısızlıkları nedeniyle yaşadıkları çöküntü ve bunun sonunda intihara giden süreç güzel bir şekilde anlatılmıştı.

Egoizm günümüz toplumlarının en büyük sıkıntılarındandır. Egoizmle birlikte insan neredeyse kendisinin üzerinde bir güç olmadığına inandırılmaktadır. Bu durum da hem birey bazında hem de toplumsal bazda yıkımı beraberinde getirmektedir. Kişisel gelişim kitapları da bu yolun yolcularının destekleyicileridir. İşte bu yüzden kişisel gelişim kitaplarının okunmasına ve yazılanların benimsenmesine karşıyım.

Yazının sonunda "Etikili İnsanların 7 Alışkanlığı da neymiş?" diye sorarsanız bence pek de öğrenmenize gerek yok derim.



Paylaş

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı
4/ 5
Oleh

Abone Ol İlk Sen Oku!

E-postanı ekleyerek yazılarımızı herkesten önce alabilirsin.

3 yorum

yorum
avatar
31 Ekim 2016 20:49

Ben insanın her sorunun cevabını kendi kendine bulabileceğine inanırım. Eğer bulamadıysa ya yeterince düşünmemiştir ya da bulmak istememiştir. Kişisel gelişim kitapları ise bahsettiğiniz gibi genel geçer şeylerden bahseder. İçimizdeki sevgi, sen özelsin, farklısın gibi kavramlar. Fakat hayatın gerçeklerine dair pek bir netlik göremiyorsunuz. O yüzden kişisel gelişim yerine deneme okumak bana daha cazip geliyor.

Cevapla
avatar
31 Ekim 2016 21:31

Roman, hikaye ve denemeler insana her zaman için daha çok şey katar. Hem onlarda kişisel gelişim kitaplarında olmayan bir şey vardır: Estetik yani sanat.

Cevapla
avatar
Adsız
24 Ocak 2018 23:18

açıkçası ben hiç bu yönden düşünmemiştim hatta kişisel gelişim kitapları çok ilgimi çekmiştir ama yazdıklarınızda mantıklı gelmedi değil

Cevapla