Yazar olmak isteyenlerin ilgi duyduğu konulardan birisi de hikaye yazmaktır. Bir hikayenin yazılması -romana nispeten- daha basittir ve okuyucu kitlesi de oldukça geniştir. Bu gibi özellikler nedeniyle yazar olmak isteyenler ilk başta hikaye yazmayı tercih etmektedirler. Çünkü başarılı bir hikaye yazmak, yazarlığa atılan ilk adım olarak görülmektedir.
Hikayenin -romana nispeten- kısa, karakterlerinin az olması yazımının kolay olacağı anlamına gelmemelidir. İyi bir hikaye çok sağlam bir örgüye, yalın bir anlatıma sahip olmalıdır. Bunları yerli yerinde yapmak da kolay değildir.
Bu yazımızda hikayenin genel yapısıyla ilgili biraz ayrıntılı bilgi edinelim. İlerde yazacağım hikayenin nasıl yazılacağı ile ilgili yazıda ise detaylı hikaye incelemesi yaparak sizlere biraz daha yol göstermeye çalışacağım.
Hikaye Türleri Nelerdir?
Hepimizin de bildiği gibi iki hikaye türü vardır. Bunlar:
Olay Öyküsü: Serim, düğüm, çözüm gibi bölümlerin yer aldığı, merak uyandırmaya dayanan, olaylar, kişiler, zaman ve mekan gibi ögeler etrafında örgülenen klasik vak'a öyküsüdür. Yani bildiğimiz eski hikaye tarzıdır.
Durum Öyküsü: Merak uyandırmanın ikinci planda olduğu, her hikayenin bir olaya dayanmadığı, hayatın bir kesitinin sunulduğu daha çok duygulara hitap eden öykülerdir.
Hikayenin Genel Yapısı
"Hikayeler, giriş, gelişme ve sonuç olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde sahne ve karakterler tanımlanarak, problemin çerçevesi çizilip, okuyucu hikayeye motive edilmektedir. Gelişme bölümünde, problem bütün çıplaklığıyla ortaya konmakta ve problemin çözümü sürecinde ana karakteri engelleyen unsurlar ortaya konmaktadır. Karakter hakkında daha çok bilgi verilmekte ve bu bölümde okuyucu karakterle ilişki içerisine girmekte, onu ideal bir tip olarak benimsemeye çalışmakta veya tasvip etmemektedir. Bu bölüm hikayenin en uzun bölümüdür. Sonuç bölümünde ise problem çözülmekte, dağınık bir şekilde verilen olaylar toparlanmakta ve okuyucu bu bölümde bir rahatlama içerisine girmektedir. Çünkü okuyucu olayların akışı içerisinde özellikle gelişme bölümünde duygusal ve zihinsel olarak etkilenmekte ve bu etkilenme herhangi bir sonuca bağlanmadığı için okuyucuyu rahatsız etmektedir. İşte sonuç bölümünde bu belirsizlik (rahatsızlığın kaynağı) ortadan kaldırılmaktadır."*
*Alıntı: YAZICI, K. (2006). Hikâye Edici Metinlerin Çözümlenmesinde Hikâyenin Yüzü Stratejisinin Kullanımı. Türklük Bilimi Araştırmaları, 20(20), 229-242.
Hikaye Yazımında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
- Ne türde yazılacağı önceden belirlenmeli ve kurgu buna göre oluşturulmalıdır.
- Hikayenin kimin ağzından (birinci tekil şahıs/üçüncü tekil şahıs) anlatılacağı kararlaştırılmalıdır.
- Uzun cümle ve gereksiz tasvirlerden kaçınılmalıdır. Birkaç kelimeyle çok şey ifade edilmeye çalışılmalıdır.
- Yalın ve çarpıcı anlatım her zaman için hikayenin başarılı olmasında önemlidir.
Bu yazımda genellikle teorik bilgilere yer vermeye çalıştım. Sonraki yazımda uygulamayla ilgili bilgiler yer alacaktır. Hikaye yazma konusunda yardımcı olacağını düşündüğüm Güzel ve Etkili Cümle Kurmanın 7 Kuralı adlı yazımı okumanızı tavsiye ederim.
Paylaş
Hikaye Nasıl Yazılır? - 1
4/
5
Oleh
Yazarın Dünyası
3 yorum
yorumHikaye Yazımında Dikkat Edilmesi Gereken Noktaların 2. maddesinde sürekli bir kararsızlık yaşıyorum. Yazmaya başladıktan sonra da değiştiremiyorum.
CevaplaBuna karar vermek biraz zordur ancak şu iki kritere göre bir tercih yapabilirsiniz:
Cevapla1. Hikayede duyguları ön plana çıkaracaksanız birinci tekil şahıs ağzından anlatım yapabilirsiniz.
2. Olayları ön planda tutacaksanız üçüncü tekil şahıs ağzından anlatmak olayların bütününü okuyucuya yansıtmak açısından daha avantajlıdır.
Yine de seçim size kalmış tabi.
Evet bunun farkındayım. Yazdıktan sonra da iş işten geçmiş oluyor. Geriye dönemiyorsunuz. Birinci tekil ile başlayan anlatım yetersiz kaldığında üçüncü tekil şahısa ihtiyaç duyuyorum.
CevaplaAma buna yazarın kendisi değil de hikaye karar veriyormuş gibi garip bir his yaşıyorum bazen.